Waarom Ai in de Slimme Stad hoort

Door: Jan-Willem Wesselink

12 jaar geleden hing er een tegeltje op ons kantoor met de tekst ‘Verbonden x flexibel x betekenisvol’. Het was een product van het Kennislab voor Urbanisme, waar we met slimme studenten waren we tot het inzicht waren gekomen dat alles zo zou veranderen via die formule. En alles was alles, dus ook stoeptegels .

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een stoeptegel betekenis geven, lukt nog wel. Flexibel zijn ze ook. Maar ze altijd verbinden? Dat is niet gemakkelijk. Daarvoor moet techniek worden ontwikkeld en afsprakenstelsel opgetuigd.

Het was een beetje de vloek van het Kennislab: iets bedenken was niet zo moeilijk. Dat vervolgens realiseren wel.

Daarom zetten we daarna de Future City Foundation op. Althans, daarom ging ik er aan de slag: samen nieuwe dingen bedenken. Die we opschreven in boeken en verder uitdachten in de City Deals. Zo ontstond een netwerk van gelijkgestemden die nu samen verder werken in het DMI-ecosysteem, waar echt een afsprakenstelsel wordt opgetuigd. Nog even en we kunnen de data in de openbare ruimte echt uitwisselen. Dan zijn we altijd met alles en iedereen verbonden.

Daarmee kunnen we prachtige dingen doen. Data is immers de brandstof voor de verbondenheid, flexibiliteit en betekenis. Nu kunnen we de toepassingen bedenken. En dat kan met Ai-toepassingen die snel iets kunnen herkennen of genereren. Het leuke aan het event Ai in de Stad is dat we in contact komen met allerlei toepassingen. Van een maaimachine die Japanse Duizendknoop herkent tot een virtuele assistent voor mantelzorgers. En nog boeiender is dat er nog meer nieuwe ideeën ontstaan.

Het benutten van de kansen van Ai is de volgende stap in ontwikkeling van de slimme stad. Ai hoort bij de stad als een auto bij brandstof. Dat is leuk, spannend en een beetje eng. Het is de nieuwe hype die net als altijd vol zit met profetieën en angsten. En nieuwe tegeltjes.

Laatste nieuws

Kijk de lezing terug van de keynote spreker ‘Jarmo Eskelinen’

‘De uitdaging van nu is de snelheid van innovatie...

AI als Stedenbouwkundige Ontwerpuitdaging

Door: Lars van Vianen, 8 augustus 2024, Starling Associates, lars@starling.studio De komst van Artificiele...

Jarmo Eskelinen is de hoofspreker op Ai in de Stad op 12 september in Breda

(Fotograaf: Uupi Tirronen) ‘De uitdaging van nu is de snelheid...

12 september – Filmfestival ‘Ai in de Stad’

Ai in de stad met een Filmfestival 🎬🤖Na een...

Kijk de lezing terug van de keynote spreker ‘Jarmo Eskelinen’

‘De uitdaging van nu is de snelheid van innovatie versus de traditie bij de stad in ontwikkeling’, vindt Eskelinen en daarover ging zijn lezing op...

AI als Stedenbouwkundige Ontwerpuitdaging

Door: Lars van Vianen, 8 augustus 2024, Starling Associates, lars@starling.studio De komst van Artificiele Intelligentie (AI) heeft een nieuw tijdperk van mogelijkheden ingeluid voor stedenbouwkundigen, architecten en andere ruimtelijk...

Jarmo Eskelinen is de hoofspreker op Ai in de Stad op 12 september in Breda

(Fotograaf: Uupi Tirronen) ‘De uitdaging van nu is de snelheid van innovatie versus de traditie bij de stad in ontwikkeling’, vindt Eskelinen en daarover gaat...