City Deal

City Deal (in verkenning) over de vraag hoe je Ai kan inzetten voor het ontwarren van de stedelijke complexiteit

Als je op je fietsje naar het station rijdt, op zondag in het voetbalstadion zit of op een zomerse avond een terrasje pakt, merk je het niet zo. Maar Nederlandse steden zijn complexe systemen, die bovendien aan de grenzen van hun groei zitten. En ook nog eens een keer een update nodig hebben. Er is in Nederland sprake van woningnood; klimaatverandering en energietransitie; mobiliteitsdruk; we willen een circulaire economie; er is een stikstofprobleem en tegelijkertijd staan bestaanszekerheid en betaalbaarheid onder druk en willen we een inclusieve, kansengelijke samenleving creeëren. En dat alles binnen die bestaande, aan de grenzen van hun houdbaarheid zittende, systemen.

Voor elke vierkante meter in Nederlandse steden zijn er wetten, regels en belangen en belanghebbenden. Het wordt steeds ingewikkelder om daar een goede afweging in te maken. Niet voor niets duren planningsprocessen steeds langer.
Maar er zijn ook nieuwe kansen. Want er wordt steeds meer data verzameld en die data wordt steeds uniformer ontsloten. Daar wordt bijvoorbeeld hard aan gewerkt in het DMI-ecosysteem. Daardoor weten we steeds meer over onze steden.

Tegelijkertijd worden er steeds meer Ai-toepassingen ontwikkeld (onder andere met generatieve Ai) die deze data gebruiken om inzicht te geven over het functioneren van de stad en te helpen bij het maken van planologische beslissingen.

We willen leren hoe dat moet. Daarom hebben we samen met Agenda Stad het plan opgevat een nieuwe City Deal op te zetten. In deze City Deal leren we van en met gemeenten hoe je Ai op een ethisch verantwoorde manier kan inzetten om inzicht te geven in complexe systemen. Hoe je een Ai-assistent voor planologische processen kan ontwikkelen. En waar je Ai nog meer kan voor kan gebruiken.
Een vervolgdoel kan zijn om wijken met elkaar verbinden om, als een neuraal netwerk, te leren wat het is om een goede wijk te zijn? Waarbij we ‘goed’ en ‘wijk’ uiteraard moeten definiëren.

Daarmee wordt deze City Deal een kennisnetwerk en ontwikkelgroep in een.
>> Klik hier voor meer informatie over de inhoud van het kennisnetwerk.
>> Klik hier voor meer informatie over ontwikkelgroep.
De kennis die we opdoen delen met de buitenwereld via het DMI-ecosysteem.

De voorlopige planning voor de kwartiermakersfase van de City Deal ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden):
12 september (tijdens Ai in de Stad) – start kwartiermakersfase
12 sept – half maart 2025 – kwartiermakersfase waarin partners worden gezocht en een dealtekst opgesteld.
half maart 2025 – ondertekenen Dealtekst

Initiatiefnemers
Zoals elke City Deal valt ook deze City Deal onder het programma Agenda Stad. In de uitvoering wordt samengewerkt met ELBA\REC, Bredata en Starling Associates. Tijdens de kwartiermakersfase worden ook de rollen van de initiatiefnemers verder omschreven.

Gezocht: partners
>> We zoeken partners die mee willen doen aan de kwartiermakersfase omdat ze interese hebben in deze City Deal (en daar in principe ook aan mee willen doen).
>> We denken aan maximaal 10 tot 15 deelnemende gemeenten, zodat er een groep ontstaan die elkaar kent en samen werkt aan de vraag hoe je Ai in de Stad kan zetten.
>> Ook zoeken we ministeries en provincies die willen aanhaken.
>> En bedrijven die dit willen ondersteunen.

Tijdens de kwartiermakersfase onderzoeken we:
>> Hoe we de City Deal opzetten en wat we daarin van elkaar verwachten.
>> Wat dit oplevert aan outcome en output.
>> Wat ieders rol daarin is.
>> Welke begroting daarbij hoort en hoe we die begroting dekken.

Als je interesse hebt om partner te worden van deze nieuwe City Deal, stuur dan een mailtje naar Jan-Willem Wesselink van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ (via j.wesselink@elba-rec.nl) of bel naar +31 33 8700 100 en vraag naar Jan-Willem.